自製噴霧

俾小朋友用的消毒噴霧!

同事的小朋友開始人生廿年的返學生涯, 不過幼稚園其實係另一個細菌溫床, 一堆小朋友一起遊玩,也一起交叉傳染病後再帶回家。

有家長會提議直接在兒童身上使用精華油, 不過我的建議係 — 精華油雖然係天然產品, 但濃度之高真係不能忽視, 因為這樣其實會加重小朋友肝臟的負擔, 而且小朋友皮膚較成年人幼嫩,隨時可能引起皮膚敏感。

所以最後幫小朋友整左一個清潔噴霧、 可以方便媽媽放係手袋, 隨時可以消毒小朋友雙手和附近氣場!

要自製消毒噴霧其實好簡單, 以一支50ml 噴霧樽為例:

材料:

  1. 玻璃 或 鋁質噴樽一個
  2. 酒精 10ml、蒸餾水 40ml
    酒精和蒸餾水的比例大約為 1: 3 – 5, 如果酒精濃度較低, 那要減少蒸餾水的份量
  3. 精華油 5-8 滴
    大約每10 ml 的酒精可以加 5-8 滴不同種類的精華油

步驟:

  1. 先放酒精到噴樽內
  2. 加入精華油
  3. 搖均後再加入蒸餾水
  4. 蓋好再作最後搖均
  5. 完成

只要放入唔同精華油, 這個做法其實都適用於蚊怕水 / 家居消臭劑 / 消毒劑。

蚊怕水:香茅、 薰衣草、 天竺葵
消臭劑: 香茅、 檸檬、 Citrus Fresh、 Purification
消毒劑: Thieves、 薄荷、 薰衣草、 百里香

Submit a Comment

Your email address will not be published.